CO-SØFART KALENDER
Ole Philipsen – møde i Oslo
Jannik N. Madsen – møde i Oslo
Martin V. Nielsen – møde med Scandlines
FRA MEDIER
Efterlønnere får valg om feriepenge
FTF-A og de andre a-kasser skal nu tage kontakt til de efterlønnere, der i perioden 1. januar 2004 - 30. april 2006 ikke blev vejledt om, hvordan man kunne undgå at blive modregnet i efterlønnen, når man fik feriepenge. Det sker, efter at Arbejdsmarkedets Ankenævn for nylig med principielle afgørelser gav to klagere ret i, at de ikke var blevet vejledt om muligheden for at få efterløn og feriepenge på én gang.
Ved at vente med at hæve feriepengene til ferieåret er forbi, kunne man få feriepengene udbetalt som engangsbeløb uden træk i efterlønnen. Til gengæld tæller feriepenge så ikke med i timeregnskabet til optjeningen af den skattefri præmie fra det 62. år. Det kan derfor i nogle tilfælde bedst betale sig at holde ferie og få feriepengene udbetalt på normal vis.
FTF-A vil nu skrive til 3.200 efterlønnere og vejlede dem om fordele og ulemper ved de to udbetalingsformer. Det betyder, at de med tilbagevirkende kraft kan vælge, om de vil have deres feriepenge udbetalt på den ene eller den anden måde.
Metal kritiserer beskæftigelsesminister
Dansk Metals hovedkasserer, Torben Poulsen kritiserede beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen, da han kom ind på den aktuelle feriepengesag for efterlønnere i sin beretning på delegeretmødet i Metals A-kasse. Torben Poulsen mener, at ministeriet burde have udvist rettidigt omhu i det lovforberedende arbejde. Han forudser et retsligt opgør mellem a-kasserne og staten – og det retsopgør er man i Metal parate til at tage. Metals a-kasse vil nu gå i gang med at afdække udbetalingerne til de berørte efterlønnere, der kan være omfattet af ændringerne.
Europæisk fagbevægelse i krise
Medlemskrise i fagbevægelsen er ikke et dansk fænomen. I hele Europa falder andelen af lønmodtagere, der er medlem af en fagforening. Andelen af lønmodtagere og arbejdsløse i Danmark, der er medlemmer af en fagforening, er faldet med syv procent fra 1995 til 2005. Udviklingen er imidlertid lige så negativ i de øvrige nordiske lande, og den er langt værre, hvis man kigger længere sydpå. Det viser en kortlægning, som Ugebrevet A4 har foretaget.